Destinații turistice
Descoperă orașul nostru!!!
Orașul Căinari are foarte multe destinații turistice care merită vizitate, însă multe din ele sunt necunoscute marii majorități ai oamenilor de aceea ne-am angajat în misiunea de a face toate destinațiile turistice din comunitatea noastră cunoscute!
Pe teritoriul localității sunt numeroase elemente de arhitectură urbană printre care:
● Casa muzeu „Alexei Mateevici”. Deschisă în anul 1968 ea rămine pîna în prezent o atracție principală a orașului, datorită valorii arhitecturale și istorice care o constituie. În curtea casei se înalţă monumentul lui Alexei Mateevici (16 martie 1888 – 26 august 1917). În această casă s-a născut preotul-poet, autorul imnului naţional Limba Noastră. Doar pe parcursul anului 2022 a fost vizitată de aproximativ 2000 turiști, promovînd astfel tradițiile locale.
● Biserica sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, construită din lemn în anul 1807 lînga locul de prestol al alteia, de pe vremea razboaielor ruso-turce din jumatatea a doua a secolului al XVII-lea, ea are toate însusirile unei bijuterii arhitecturale. Are forma de cruce cu laturile rotungite, lucru mai rar întilnit în arhitectonica bisericească de pe teritoriul Republicii Moldova;
● Monumentul mormîntul frățesc al ostașilor căzuți în 1944, inaugurat în anul 1956;
● Monumentul ostașilor căzuți pentru eliberarea orașului Căinari. Inaugurat în anul 1975, autorul arhitectorul Mednic din Moscova;
● Monument de cultură în cinstea activiștilor din or. Căinari – victimile fascizmului din 1941, inaugurat în 1978;
● Monument religios „Sfânta Cruce” inaugurat în anul 1992 din inițiativa și cu binecuvîntarea părintelui V. Baltag. Meșter Ion Lozan din satul Cosăuți, raionul Soroca. Ctitori Maria și Nicolai Căldărășan și alți oameni de bună credință din localitate.
● Monumentul de artă preotului – poet Alexei Mateevici, dezvelit și sfințit la 20 iunie 1992, sculptor Alexandru Diacu-Ialomiță, profesor la Academia de Arte din București;
● În centrul orașului se înalță o răstignire inaugurată în anul 2011. Se alătură sculptura în piatră a chipului Maicii Domnului cu Iisus Hristos inaugurată în anul 2015, sculptor Mihai Costin din s. Donici, r-nul Orhei. Ctitori Maria și Petru Ghelan și oameni de bună credință.
● În parcul orașului, pe str. Trandafirilor, în anul 2019 a fost inaugurat Memorialul Eroilor căzuți și celor care au participat la acțiunile de luptă pentru apărarea Integrității și Independenței Republicii Moldova martie-august 1992. Recunoștința Eroilor Căinăreni căzuți în luptele din Afganistan 1979-1989.
● Un ansamblu arhitectural unic se află la intrarea în localitate. În centrul sensului giratoriu fiind instalat complexul Iisus Hristos își duce crucea, din ambele părți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil stau la paza localității. Lucrările de amenajare au început în anul 2017 și urmează a fi finisate.
● Centrul de Meșteșugărit din incinta casei de Cultură, unde de luni pînă vineri puteți vizita centrul, care are un spațiu de activitate ‘CASA MARE’, înzestrată cu obiecte de artizanat cît și alte exponate.
Toate aceste elemente de arhitectură păstrează în ele istoria localității și autenticitatea acesteia, de aceea chiar merită de vizitat.