Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Ansamblu

Ansamblul folcloric ”Smărăndița” a fost înființat în primăvara an. 2000 pe lânga Casa de Cultura din or. Căinari, inițiatorii fiind Cazacu Vasile – fostul profesor al școlii de muzica or. Căinari – ca conducator artistic la instrumente și colectiv, și Larisa Hîncu – conducător artistic a formației folclorice a Casei de Cultură.

Mai întâi la formarea colectivului conducător artistic a fost profesoara de clasele primare a Liceului Teoretic A. Mateevici or. Căinari, d-na Maria Caldărășan. Apoi în 2012 d-na Larisa Hîncu. În componenta formației făceau parte 20 persoane, oameni de diverse profesii precum, profesori, educatori, contabili, funcționari publici, muncitori, persoane care aveau diverse categorii de vârste cuprinse între 30-45-50 ani.

Astăzi în componența ansamblului sunt 10 persoane. Succesele obținute de Ansamblul Folcloric “Smărăndița “ pe parcursul anilor se datoreaza în mare parte muncii perseverente depuse de participanți și conducătorul artistic, bineînțeles de membrii colectivului a Casei de Cultura.

Remarcabil fapt a fost pentru formația folclorică, când i-a fost conferit titlul-model în anii 2006-2008; 2012-2014.

Activitatea ansamblului a fost reflectată pe parcursul anilor în fosta presă periodică raională prin diverse articole lăudabile. Ansamblul se caracterizează printr-o creativitate permanentă și printr-o manieră proprie de interpretare cu un stil propriu autentic, cules de la vatra stămoșească.

Revenind la obiceiurile și tradițiile populare, an de an își îmbogățește repertoriul cu cântece populare autentice, cu colinde pascale și de Crăciun, cântece de cult cu datini si obicee locale.

Au participat și continuă să participe la toate Festivalurile raionale și locale:

● Festivalul datinilor și tradițiilor de iarnă ”De urat, v-am tot urat” – raionul Căușeni – 25 decembrie;
● În 2006 a participat la Festivalul Folcloric ”Nistrule, pe malul tău” s. Tudora, r-nul Stefan-Voda;
● In 2007 Caravela Culturii – inițiator Lenuta Burghila;
● In 2008 – 40 ani de activitate a Casei-Muzeu ”A. Mateevici”;
● Festivalul Raional al Cântecului Pascal “Lumină Lină, Datină Creștină“, r-nul Căușeni;
● Festivalul Cântecului Pascal “Lumină din Lumină”, s. Coșcalia;
● Festivalul folcloric “La hușcă”, s. Coșcalia;
● Festivalul “La plăcinte“, s. Baimaclia și altele;
● Hramul Orașului – 21 noiembrie;
● Zilele Naționale;
● Ziua Limbii Noastre;
● Ziua Diasporei.

Ansamblul deține numeroase diplome și cadouri de preț atât la sărbătorile locale, zonale cât și raionale.

A participat la toate sărbătorile profesionale și calendaristice, locale ca Hramul Orașului – 21 noiembrie. La diverse serate de creație a colectivului folcloric din localitățile raionului.

Formația folclorică activează de 23 ani, continuă să studieze, sa colecteze și să caute perlele folclorului de la vatra, fiind toate îndragostite de ce e frumos și sublime, astfel promovând tradițiile tradiționale și strămoșești.